Tough Mom – hormonen en gedachten tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling heb je verschillende hormonen die het proces van de bevalling aansturen. Twee van de hormonen met een sterke werking zijn: Oxytocine en adrenaline. Oxytocine is het bevalhormoon, ook wel het ‚knuffelhormoon’. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt, en dus jouw ontsluitingsweeën goed werken. Goed werken betekent dat tijdens de weeën jouw kindje steeds verder indaalt en de baarmoedermond steeds verder open gaat door de druk van het hoofdje. Door de oxytocine komt er ook endorfine vrij, een natuurlijke pijnstiller die weer mee helpt met ontspannen wat op zijn beurt weer zorgt voor meer oxytocine. Tijdens de ontsluitingsfase is het dus belangrijk om veel oxytocine aan te maken.

Adrenaline is een hormoon dat ontstaat op het moment dat we mentaal of lichamelijk stress ervaren. Het zorgt ervoor dat ons lijf in een split second klaar gemaakt wordt om alert te zijn en te reageren op situaties van mogelijk gevaar (denk aan een fietser die ineens voor je auto fietst en je hard op de rem moet trappen – dan voel je de adrenaline wel door je lijf jagen!). Tijdens de ontsluitingsfase van de bevalling is adrenaline minder handig, het zorgt ervoor dat de weeën minder goed werken, omdat je eigenlijk in een te alerte ‚fight or flight‘ stand komt. Adrenaline remt de productie van oxytocine waardoor de ontsluitingsweeën minder effectief zijn. Tijdens de persfase speelt adrenaline een belangrijke rol: het helpt je om je klaar te maken voor de inspanning!

Je kunt je voorstellen dat de gedachten in je hoofd invloed kunnen hebben op de hormonen die je aanmaakt. Als je veel stress ervaart door bijvoorbeeld zorgen of angsten, dan maak je meer adrenaline aan. Vaak ga je je dan ook meer tegen de weeën verzetten, je maakt minder endorfine aan en je ervaart de pijn als sterker dan vanuit een meer gelaten en rustige mindset waarin je met de weeën mee werkt.

Besef je een ding: gedachten zijn maar gedachten. Ze zijn niet altijd waar! Soms zien we door al die gedachten in ons hoofd de bomen door het bos niet meer, en weet je misschien niet eens waar je je nou eigenlijk zo druk om maakt. En soms heb je te maken met hele concrete angsten bijvoorbeeld door een eerdere ervaring. Tijdens de cursus Tough Mom gaan we kijken welke gedachten rondom jouw bevalling nou eigenlijk spelen en wat je daarmee kunt doen. Want ja.. er niet aan denken, of onderdrukken.. dat weet je waarschijnlijk zelf al dat dat niet werkt.